Sateliţii-prototip KuiperSat-1 și KuiperSat-2 vor fi lansaţi de la stația spațială Cape Canaveral, din Florida, în această seară la ora 21, ora României, prin intermediul unei rachete Atlas-5. Cei doi fac parte din Proiectul Kuiper, prin care fondatorul Amazon intenţionează să furnizeze “conexiune la internet oriunde pe glob”, prin lansarea unui sistem de peste 3.200 de astfel de sateliţi pe orbită, în următorii şase ani.
Compania Amazon a primit o licență de la Comisia Federală pentru Comunicații din SUA, care îi permite să folosească frecvențele radio necesare, însă termenii stabiliți de comisie impun ca cel puțin jumătate dintre sateliții Kuiper să fie plasați pe orbită până în iulie 2026, urmând ca până în iulie 2029 tot procesul să fie complet.
Pentru a respecta termenul stabilit, Amazon a încheiat acorduri cu companii de rachete pentru aproape o sută de lansări. În acest sens, proiectul Kuiper ar putea întâmpina dificultăți, deoarece o mare parte a misiunilor viitoare se va desfășura folosind rachete care nu au intrat încă în funcţiune, iar posibilitatea ca lansările acestora să eșueze nu poate fi neglijată. În acest caz, perioada de timp în care sateliții vor fi lansaţi pe orbită ar putea fi prelungită semnificativ.
Alte dificultăți le-ar putea reprezenta atât numărul mare de sateliți Kuiper, care ar putea interfera cu observarea astronomică, cât şi gestionarea fluxului mare de sateliţi. Mai exact, numărul tot mai mare de sateliţi de pe orbită va avea un impact semnificativ asupra observării Universului prin telescoape şi ar putea genera numeroase coliziuni.
Procesul de dezvoltare a proiectul Kuiper a început încă din 2018, iar pentru el, Amazon a investit peste 10 miliarde de dolari. Prin acest proiect, Bezos intenționează să se impună pe piaţa de internet prin satelit, mai rapidă şi cu latenţă redusă faţă de conexiunile clasice de la sol (prin fibră optică) și poate chiar să devină un competitor de seamă al liderului din domeniu, Elon Musk, care domină piaţa cu peste 4.800 de sateliţi funcţionali.
Kuiper este unul dintre numeroasele proiecte spațiale dezvoltate de Jeff Bezos, care deţine şi Blue Origin, prin care a început să transporte, încă de acum doi ani, echipaje umane la mare înălțime deasupra Pământului. Blue Origin a transmis, de asemenea, că lucrează la prototipuri de nave de aterizare ale astronauților pe Lună.
Sursa: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.