Comitetul pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane (CPT) al Consiliului Europei a publicat un raport în urma vizitelor sale la spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași), din septembrie 2022. Transmite, astfel, că în toate spitalele evaluate, cu excepția Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente și abuzuri verbale din partea personalului, în special în cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoșani, unde pacienţii au susţinut că sunt loviţi cu pumnii, palmele, împinşi sau agresaţi verbal.

CPT subliniază că cele mai dramatice tratamente au fost raportate la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri (Iaşi) unde, la momentul vizitei, 452 de pacienţi erau cazaţi în 390 de paturi, deşi spitalul dispunea în acte de doar 251 de paturi. În secția de internare, o cameră de 24 de metri pătraţi găzduia 18 pacienți în nouă paturi. În plus, tratamentul medicamentos este învechit şi limitat sau lipseşte cu desăvârşire, fără să fie oferite activități terapeutice, de reabilitare și recreative. De asemenea, pacienţii au declarat că sunt agresaţi, loviţi şi imobilizaţi, fiind legaţi adesea de paturi sau calorifere, dacă deveneau agitaţi. 

În ceea ce privește imobilizarea pacienților agitați la pat, cu curele, CPT afirmă că o astfel de măsură nu ar trebui să fie aplicată în cazul copiilor şi că, în schimb, personalul trebuie să fie instruit în tehnici de imobilizare manuală, iar secțiile pentru copii ar trebui să fie dotate cu camere de calmare.

În consecință, CPT constată că este necesară implementarea de măsuri urgente în toate unitățile vizate, pentru asigurarea condiţiilor de viaţă decente şi tratamentului adecvat pentru tulburările de care suferă persoanele cu afectiuni psihiatrice. Propun derularea unor programe de renovare pentru cazarea a cel mult patru pacienţi într-o cameră, separarea pacienţilor care suferă de afecțiuni psihice de cei cu dizabilităţi intelectuale, spaţii verzi, în aer liber, personal suplimentar şi mai bine instruit, precum şi un tratament variat, care să nu se limiteze doar la cel de tip medicamentos. 

Sursă: Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei

Foto: Steve Allen | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday