Directorii executivi ai Apple și DuckDuckGo au dat detalii despre purtarea negocierilor în sala de judecată, în cadrul procesului deschis de guvernul american împotriva Google. Judecătorul a decis să le desecretizeze mărturiile, care au fost prezentate apoi de Bloomberg.
Directorul DuckDuckGo spune că s-a întâlnit sau a vorbit la telefon de 20 de ori cu reprezentanții Apple, în 2018 și 2019, cu privire la posibilitatea ca motorul de căutare să fie cel implicit în modul de navigare privată al browserului Safari.
Într-un email intern din 2019, directorul executiv al Apple ar fi spus că trecerea la DuckDuckGo “ar fi probabil o idee proastă. Pentru că motorul se bazează pe Bing pentru informațiile de căutare, este probabil că oferă, de asemenea, unele informații despre utilizatori către Microsoft”. El a adăugat că Apple a derulat un studiu în 2021, în urma căruia a observat că Google returnează rezultate mult mai bune decât DuckDuckGo, în fiecare situație. Doar în privința căutărilor în limba engleză, realizate de pe desktopuri, cele două au fost la egalitate.
Directorul general al Microsoft a depus, la rândul său, mărturie, afirmând că marile companii tehnologice se află într-o competiție pentru a obține mari cantități de informații, necesare pentru a antrena inteligența artificială. Oficialul s-a plâns că Google blochează accesul la aceste informații, prin acorduri costisitoare și exclusive cu editorii.
Luna trecută, Departamentul de Justiție al SUA a deschis un proces împotriva Google, care deține aproximativ 90% din piața pe care “concurează”. Compania este acuzată, printre altele, că plătește zece miliarde de dolari anual pentru ca motorul său de căutare să fie “opțiune implicită” pe telefoane, PC-uri sau laptopuri.
Surse alternative: Bloomberg, Reuters
Foto: Sedovukr | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.