Google este acuzată de abuz de poziție dominantă pe piața motoarelor de căutare. Departamentul de Justiție susține că compania ar fi plătit producători de dispozitive și de browsere, precum Apple, Mozilla și AT&T, pentru ca motorul său de căutare să fie cel implicit, încălcând astfel legislația concurenței.

Google replica faptul că produsul său este gratuit, rapid și eficient, motive pentru care este foarte popular. Potrivit datelor aduse de Departament, Google gestionează nouă din zece căutări, la nivel mondial. Deși utilizatorii pot opta pentru alte motoare de căutare, cum ar fi Bing de la Microsoft sau Duck Duck Go, instalarea sau desemnarea lor ca “implicite” presupun procese care pentru unele persoane s-ar putea dovezi complicate.

Presa internațională a relatat că procesul ar putea dura până la zece săptămâni și că ar putea fi chemați în instanță Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet (compania-mamă a Google), Eddy Cue, vicepreședinte pentru servicii în cadrul Apple, John Giannandrea, vicepreședinte în cadrul departamentului de învățare automată al Apple, Adrian Perica, vicepreședinte al divizei de dezvoltare corporativă a Apple.

Procesul împotriva Google este cel mai recent dintr-o serie de cazuri între marile multinaționale și guvernul american. BBC explică faptul că procesul nu este despre motoarele de căutare folosite de fiecare persoană, ci de principiile care stau la baza unei economii libere, cum ar fi concurența loială, stimularea inovației și valoarea adusă consumatorilor. Procesul aduce aminte și de alte ”bătălii” purtate de guvern, cu companiile petroliere, producătorii de tutun sau giganții oțelului.

Sursă: BBC

Foto: Veerapong Takonok | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday