Ambasadorii celor 27 de state membre ale au ajuns la un acord preliminar privind reformarea politicii de migrație, cu referire la situațiile de criză și la cazurile de forță majoră, a anunțat Președinția spaniolă a Consiliului UE.

Acordul preliminar deschide calea stabilirii unor reguli comune pentru gestionarea crizelor, cum a fost cea înregistrată la jumătatea lunii septembrie pe insula italiană Lampedusa, când șase mii de imigranți au sosit în doar 24 de ore. 

Ambasadorii țărilor membre au dus la capăt munca începută de miniștri de Interne, săptămâna trecută. Aceștia nu au putut ajunge la un consens, din cauza unor diferende între reprezentanții Italiei și Germaniei. Italia a contestat prevederile legate de serviciile de căutare-salvare oferite de ONG-uri în Marea Mediterană, despre care a spus că nu face decât să atragă imigranții către Europa. Germania s-a poziționat la polul opus și a susținut că salvarea vieților omenești este o datorie legală, morală și umanitară. 

Ambasadorii Ungariei și Poloniei au votat împotriva acordului, iar Austria, Cehia și Slovacia s-au abținut, au declarat surse diplomatice pentru Euronews. Instituțiile europene nu au dat detalii clare despre textul înțelegerii, care urmează să fie negociată între Parlamentul și Consiliul European. Este posibil ca votul final să fie dat în 2024.

Euronews scrie că țările europene ar putea fi abilitate să recurgă la măsuri mai dure, cum ar fi ținerea solicitanților de azil la frontieră, pentru perioade mai lungi de timp, sau prelungirea termenului de detenție a imigrantului, până la finalizarea procesului de returnare în țara de origine. Publicația mai scrie că regulamentul face referire și la accelerarea cererilor de azil pentru persoanele care fug din calea unor situații extraordinare, cum sunt conflictele armate, pe modelul cererilor de protecție temporară acordate refugiaților ucraineni.

Comisia Europeană a lansat inițiativa de reformare în urmă cu trei ani, iar elementul său central este sistemul de “solidaritate obligatorie”, are oferă țărilor trei variante de acțiune: fie primesc pe teritoriul lor solicitanți de azi, fie plătesc 20 de mii de euro pentru fiecare persoană pe care o refuză, fie plătesc pentru personalul de intervenție.

Surse alternative: Euronews, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday