Insula mediteraneană Lampedusa, cel mai sudic punct al Italiei, situată la 115 kilometri de Tunisia și 170 de Malta, este un prim punct de sosire pentru persoanele care solicită azil și care vor să imigreze spre nord, către alte țări din Europa.

Începând de marți dimineața, mai multe bărci înghesuite cu migranți, plecate din Tunisia, au ajuns una câte una pe micuța insulă. Aproximativ 6.800 de persoane au venit într-un interval de puțin peste 24 de ore, un număr care este cu câteva sute mai mare decât întreaga populație a insulei. Capacitatea pazei de coastă de a intercepta navele cu imigranți a fost pusă greu la încercare, la fel și angajamentul premierului Giorgia Meloni de a contracara migrația ilegală.

Numărul mare de migranți într-o singură zi a fost cauzat de marea agitată, deoarece traficanții de persoane nu au mai putut lansa ambarcațiunile la apă, ceea ce a provocat un blocaj în porturile Tunisiei.

Întrucât centrul de primire imigranți are o aproximativ 450 de paturi, autoritățile au încercat transfere cât mai repede migranții, cu feriboturile comerciale sau nave ale pazei de coastă, către Sicilia sau Calabria, partea sudică a Italiei continentale. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii din Lampedusa a declarat că depun ”un efort uriaș” pentru a oferi ”servicii de bază” celor șase mii de migranți din centrul de pe Lampedusa.

Potrivit Ministerului de Interne al Italiei, peste 120 mii de migranți au sosit în Italia în acest an pe mare, între care peste 11 mii de minori neînsoțiți. Cei mai mulți dintre ei traversează Italia pe jos, cu autobuzul sau cu trenurile, pentru a ajunge în nordul Italiei și de acolo spre alte țări europene.

Surse: Euronews, Le Figaro

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday