Eurodeputaţii au votat, astăzi, în majoritate, oferirea de ajutoare economice din Fondul de Solidaritate, cu o valoare de circa 455 de milioane de euro, pentru trei ţări recent afectate de dezastre naturale: România, Italia şi Turcia. Asistența Fondului de Solidaritate al UE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive și protecția patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. 

Astfel, România va primi 33,9 milioane de euro, fonduri pentru “catastrofe naturale majore“, mai precis pentru recuperarea în urma perioadelor recursive de secetă din perioada martie – august 2022, care au afectat semnificativ culturile şi au generat incendii de vegetaţie (au ars peste 160 de mii de hectare de păduri).

Italia va primi 20,9 milioane de euro pentru “catastrofe naturale regionale”, respectiv daunele cauzate de inundațiile şi viiturile din septembrie 2022, în regiunea Marche, care au dus la distrugerea sau deteriorarea infrastructurii și la deteriorarea clădirilor și a bunurilor publice și private deci, implicit, “daune economice considerabile”.

Turcia urmează să primească 400 de milioane de euro, pentru a-şi reface infrastructura şi cele peste un milion de clădiri afectate sau distruse în urma celor două cutremure devastatoare de la 6 februarie 2023 şi celui de la 20 februarie, din regiunea Hatay. PE menţionează că au fost grav afectate drumurile, căile ferate, comunicațiile, sistemul energetic, rețelele de alimentare cu gaze naturale și infrastructura de alimentare cu apă.

Sursă: Parlamentul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday