Rebeliunea din interiorul Partidului Republican a venit imediat ce acesta a votat pentru acordul de evitare a blocajului bugetar cu democrații lui Joe Biden. Chiar dacă astfel ajutorul suplimentar pentru Ucraina a fost blocat, Matt Gaetz, deputat de Florida și un apropiat al lui Donald Trump, a forțat votarea unei moțiuni de demitere a liderului majorității. Kevin McCarthy a refuzat să ceară sprijinul democraților pentru a supraviețui pe funcție, iar aceștia au votat, alături de opt republicani radicali, pentru demitere. Rezultatul a fost de 216 la 210 voturi, iar McCarthy părăsește poziția de președinte al Camerei Reprezentanților și lider al majorității. Ulterior, el a anunțat că nu va mai candida pentru recăpătarea funcției, declanșând astfel o bătălie în cadrul Partidului Republican pentru aceasta.

“Este pas nemaiîntâlnit în istoria de peste 240 de ani a Camerei Reprezentanților, un moment provocat de o facțiune republicană din ce în ce mai radicalizată, care, încurajată de la ascensiunea Tea Party (o facțiune din Partidul Republican, apropiată de Trump), a adus țara în pragul incapacității de plată. Republicanii din Cameră trebuie acum să aleagă un nou lider și să găsească un consens pentru finanțarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie sau riscă din nou o închidere a instituțiilor federale”, arată Washington Post.

Republicanii dețin o majoritate strânsă în Cameră, după alegerile intermediare de anul trecut, iar îndepărtarea lui McCarthy este un cutremur pentru Partidul Republican, marcat deja de tensiuni de lungă durată între diferitele facțiuni.

Republicanii și democrații au reușit sâmbătă să ajungă la un acord care extinde finanțarea federală până pe 17 noiembrie, dar prețul acestuia a fost eliminarea pachetului suplimentar pentru Ucraina. Președintele Joe Biden a anunțat totuși că SUA nu va abandona Ucraina, iar un grup bipartisan de suporteri ai acesteia din Senat ar urma să voteze o lege ce ar acoperi un ajutor suplimentar. Acest compromis a fost făcut de politicienii americani pentru a evita închiderea agențiilor federale, așa cum se întâmplă de fiecare dată când acestea nu mai au un buget aprobat de Congres.

Surse alternative: WP, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday