Călătorii din mijloacele de transport în comun, din capitală și marile orașe ale Franței, postează din ce în ce mai multe imagini și videoclipuri cu ploșnițele găsite pe scaunele din trenurile de mare viteză, metrouri și chiar aeroporturi. Utilizatorii au scris, în postări, că vor fi mult mai atenți înainte să se așeze pe scaune sau că nu se vor mai sta jos în timpul călătoriei, de teamă să nu fie mușcați.
Operatorii de trenuri au replicat că igienizează în mod regulat scaunele, pentru a preveni infestarea. Ministrul Transporturilor a anunțat că va convoca, săptămâna aceasta, operatorii de transport public pentru a-i informa cu privire la ce măsuri pot fi luate și cum pot asigura protecția călătorilor. La Paris, reprezentanții primăriei i-au cerut prim-ministrului să formeze un grup de lucru la nivel național, pentru “combaterea flagelului”.
Față de perioadele anterioare de răspândire a insectelor, specialiștii și autoritățile locale spun că aceasta este marcată și de o isterie amplificată de postările de pe rețelele sociale. Jean-Michel Berenger, cercetător de insecte la principalul spital din Marsilia, al doilea oraș al Franței, a explicat că la fiecare sfârșit de vară, oamenii se întorc din concedii și călătorii și aduc ploșnițele în bagaje: “Este un lucru bun că oamenii sunt conștienți de problema ploșnițelor și, cu cât acționăm mai devreme, cu atât mai bine. Dar o mare parte a problemei este exagerată”.
Organismul francez de sănătate și igienă, Anses, a constatat că între 2017 și 2022, 11% din locuințele franceze au fost infestate. Instituția a pus evoluția pe seama mai multor factori, cum ar fi turismul, imigrația sau comerțul cu containere. Ploșnițele de saltea au dispărut, în mare parte, în anii ‘50, însă au reapărut în ultimele decenii și au devenit din ce în ce mai rezistente la tratamentele chimice. Insectele pot trăi în saltele, haine și bagaje și ies noaptea pentru a se hrăni cu sânge de om. Mușcătura lor poate provoca tulburări psihologice, tulburări de somn, anxietate și depresie.
Surse alternative: BBC, The Guardian
Foto: Prashant Chauhan | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.