Financial Times relatează că India a dat termen guvernului canadian până pe 10 octombrie, pentru a retrage 41 de diplomați. India ar fi amenințat că le va retrage imunitatea diplomatică celor care nu-i părăsesc teritoriul, după acest termen. Ministerul canadian de Externe și Guvernul Indian au refuzat să comenteze informațiile. Anterior, India a declarat că dorește “paritate” în relație cu alte state, în ceea ce privește numărul diplomaților și a gradului acestora.

Canada ar avea 62 de diplomați în India, conform declarației unui oficial pentru Financial Times. După ce premierul canadian a acuzat India de implicarea în asasinarea unui lider separatist sikh, pe pământ canadian, guvernul de la Delhi a anunțat că nu va mai emite vize pentru cetățenii canadieni. Concret, Justin Trudeau a spus că are dovezi credibile că agenți indeni ar putea fi în spatele uciderii lui Hardeep Singh Nijjar, care are cetățenie canadiană, într-o suburbie din Vancouver, în luna iunie. La nivel oficial, India a respins acuzațiile. 

Guvernul de la Ottawa este rezervat în privința informațiilor pe care le poate împărtăși cu India, în parte și pentru nu a-și dezvălui sursele care au ajutat la colectarea informațiilor despre asasinat, dar și pentru a nu compromite anchetarea crimei, mai relatează Financial Times. În țară, Trudeau se află sub presiunea opiniei publice pentru a acționa, în timp ce pe plan internațional s-ar putea simți descurajat, pentru că celelalte națiuni își dezvoltă relațiile cu India, pentru a diminua influențele Chinei.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday