Banca Mondială a avertizat că economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est vor înregistra una dintre cele mai scăzute rate de creștere de după 1960, fără a lua în considerare evenimentele extraordinare precum pandemia de coronavirus, criza financiară asiatică și criza globală de petrol din anii 1970. Rezultatul mai slab, pe fondul politicilor inflaționiste și comerciale adoptate de SUA și al nivelului de îndatorare în creștere.

În cazul Chinei, Banca Mondială și-a redus previziunile pentru anul viitor în privința creșterii economice, de la 4,8% cât estima în aprilie, la 4,4% în prezent. De asemenea, estimarea privind creșterea PIB-ului pentru economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est și Pacific (regiunea care include și China) a scăzut la 4,5%, comparativ cu o creștere de 4,8% estimată în aprilie.

Previziunile mai sumbre ale băncii pentru 2024 subliniază îngrijorarea tot mai mare cu privire la încetinirea creșterii economice din China și la modul în care aceasta va afecta restul Asiei. 

Acestea arată că regiunea, unul dintre principalele puteri la nivel mondial, va înregistra cel mai lent ritm de creștere de la sfârșitul anilor 1960, excluzând pandemia și alte evenimente neprevăzute. 

Banca Mondială a subliniat că vânzările cu amănuntul din China au scăzut sub nivelurile de dinaintea pandemiei, prețurile locuințelor au stagnat, datoriile gospodăriilor au crescut și investițiile din sectorul privat au rămas în urmă. Factorii de decizie politică din China au stabilit deja pentru 2023 una dintre cele mai scăzute ținte de creștere din ultimele decenii, de aproximativ 5%.

Instituția adaugă că cererea globală în scădere afectează aceste economii. Exporturile de bunuri au scăzut cu peste 20% în Indonezia și Malaezia și cu peste 10% în China și Vietnam, comparativ cu al doilea trimestru din 2022.

Înrăutățirea previziunilor reflectă faptul că o mare parte din regiune, nu doar China, începe să fie afectată de noile politici industriale și comerciale ale SUA apărute pe fondul Legii reducerii inflației și al Legii privind cipurile și știința. Timp de ani de zile, atât tensiunile comerciale dintre SUA și China, cât și tarifele vamale impuse Beijingului de către Washington au fost în beneficiul Asiei de Sud-Est, stimulând cererea de import către alte țări din regiune, în special către Vietnam. Însă, introducerea în 2022 a acestor legi în SUA, menite să stimuleze producția americană și să reducă dependența de China, a afectat țările din Asia de Sud-Est, ale căror exporturi către SUA au scăzut.

Sursă: Financial Times

Foto: Sergei Chaiko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday