Partidul social-democrat Smer condus de Robert Fico a obținut primul loc cu aproape 24% din voturi, în ceea ce analiștii consideră că va deveni o nouă provocare pentru unitatea NATO și UE privind Ucraina, având în vedere că partidul a promis încetarea imediată a sprijinului militar pentru Kiev.

Slovacia Progresistă (PS), un partid liberal și pro-ucrainean, a obținut 17%. Fico, fost prim-ministru de două ori (2006 – 2010 și 2012 – 2018), trebuie mai întâi să caute parteneri de coaliție, deoarece partidul său nu a obținut un număr de voturi suficient de mare pentru a câștiga detașat. Partidul de stânga moderată Hlas, condus de un fost membru al Smer și format ca o ramură separată în urma unor dispute interne, s-a clasat pe locul al treilea, cu 15% din voturi, și ar putea juca rolul decisiv în noua coaliție. Având în vedere că șapte partide politice au atins pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament, negocierile pentru formarea unei coaliții ar putea fi lungi și complicate.

Fico a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru în urma asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak în 2018. Analiștii cred că Fico se inspiră din politicile lui Viktor Orban din Ungaria, acesta declarând recent: “Îl vedem pe Viktor Orban ca pe unul dintre acei politicieni europeni care nu se tem să apere în mod deschis interesele Ungariei și ale poporului maghiar. El le pune pe primul loc. Și acesta ar trebui să fie rolul unui politician ales, să aibă grijă de interesele alegătorilor săi și ale țării sale”.

În ultimii patru ani, politicianul slovac a adoptat poziții mai dure față de Occident, a promis în repetate rânduri că va opri sprijinul militar pentru Kiev, a criticat sancțiunile impuse Rusiei și a amenințat că se va opune prin veto oricărei viitoare invitații NATO pentru Ucraina. În campania electorală, acesta a promovat mesajul “Nici măcar un glonț pentru Ucraina”, în condițiile în care sondajele arată că doar o mică parte din populația Slovaciei consideră că Rusia este vinovată pentru războiul din Ucraina.

Surse alternative: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday