Update 2: Guvernul SUA a evitat o închidere a activității federale, după ce atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au convenit asupra unui acord de finanțare pe termen scurt. Cele două camere au aprobat un proiect de lege care menține finanțarea guvernului până la 17 noiembrie – dar care nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, aceasta fiind una dintre condițiile impuse de republicanii radicali.
Președintele Joe Biden a semnat legea cu câteva minute înainte de termenul limită de la miezul nopții. Un blocaj ar fi plasat zeci de mii de angajați federali în concediu fără plată și ar fi suspenda diverse servicii guvernamentale, fiind programat să înceapă duminică la miezul nopții. Într-o declarație publicată la scurt timp după votul din Senat, Biden a declarat că “republicanii extremiști din Camera Reprezentanților au încercat să creeze o criză fabricată” și l-a îndemnat pe președintele Camerei Reprezentanților să permită adoptarea fără întârziere a unui nou acord de finanțare pentru Ucraina.
Blocajul guvernamental părea inevitabil în ultimele zile, dar într-o răsturnare de situație considerată de presa americană “dramatică”, sâmbătă după-amiază, republicanii din Camera Reprezentanților s-au străduit să adopte o măsură de finanțare temporară care menține guvernul deschis până la jumătatea lunii noiembrie și care nu face concesii majore în ceea ce privește nivelul cheltuielilor.
Update: Proiectul pentru finanțarea administrației federale a trecut de votul Camerei Reprezentanților, cu 335 la 91. Acesta este considerat un pas cheie în evitarea crizei care ar începe în cazul în care angajații federali nu ar mai fi plătiți.
Pachetul agreat de Camera Reprezentanților, care a suferit modificări față de cel prezentat inițial, include ajutorul pentru dezastre naturale propus de democrați. Totuși, nu ia în calcul și un buget pentru susținerea Ucrainei. Din această cauză este posibil ca planul să nu fie votat de Senat, unde democrații au majoritatea.
Știrea inițială: Termenul limită pentru adoptarea proiectului este în noaptea de sâmbătă spre duminică la miezul nopții, în SUA. Măsurile trebuie să fie agreate atât de democrați cât și de republicani, care dețin o majoritate fragilă în Camera Reprezentanților.
Proiectul propus de republicani include, printre altele, înăsprirea politicilor de securitate de la frontiere și reducerea cheltuielilor cu aproape 30%. Măsurile sunt considerate prea dure de democrați și insuficiente de republicanii radicali, care au și determinat blocarea deciziei, vineri. Votul a fost 198-232, cu 21 de republicani contra, argumentând că proiectul nu are linii suficient de clare.
Senatul controlat de democrați a continuat să își susțină planul care presupune asigurarea unui buget de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina și 6 miliarde de dolari pentru ajutor în caz de dezastru, însă acesta nu va duce la rezolvarea disensiunilor.
Cei care s-au opus, dintre republicani, fac parte dintr-o grupare radicală, susținută de fostul președinte Donald Trump. Aceștia au cerut ca în proiectul propus de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, să fie inclus și un apel prin care cheltuielile dedicate războiului din Ucraina să fie reduse.
BBC scrie că Kevin McCarthy ar putea apela la democrați pentru a-l ajuta să depășească acest impas și să treacă proiectul, însă măsura ar declanșa probabil o acțiune a facțiunii radicale a republicanilor prin care să se încerce îndepărtarea sa de la președinția Camerei Reprezentanților.
Dacă proiectul nu este votat, ar fi pentru a patra oară în ultimii 10 ani când SUA se confruntă cu o astfel de situație, care poate afecta în mod semnificativ activitățile obișnuite ale americanilor de la simple călătorii până la posibilitatea de a se căsători. McCarthy le-a transmis republicanilor să accepte unul dintre planuri pentru ca partidul să nu fie considerat vinovați de criza în care SUA poate intra.
Secretarul Trezoreriei SUA i-a criticat pe republicanii care au blocat decizia, pe urma căreia va avea de suferit întreaga populație americană. Aceasta a spus că vor fi puse în pericol afacerile mici și fermierii, care nu vor mai putea accesa împrumuturi.
Dacă nu se va lua o decizie până duminică, sute de mii de angajați federali, cu excepția celor despre care se consideră că lucrează în domenii esențiale, vor fi trimiși în concediu fără plată. Printre aceștia se vor număra mai mult de 1,4 milioane de membri activi ai armatei și zeci de mii de controlori de trafic aerian.
De asemenea, muzeele, parcurile naționale, laboratoarele de cercetare și centrele de sănătate finanțate din bugetul guvernului federal sunt așteptate să își suspende operațiunile până la remedierea situației.
Agenția guvernamentală pentru gestionarea urmărilor provocate de dezastrele naturale se va afla în aceeași situație, într-un moment în care este anticipat un număr mare de uragane care se vor forma în Atlantic.
Astfel de probleme bugetare nu apar în niciun alt stat din lume și sunt adesea criticate. Ultima situație de acest gen a avut loc în perioada președinției lui Donald Trump în 2019 și a durat 34 de zile. Pagubele financiare acumulate în acea perioadă au fost de 11 miliarde de dolari din producția economică, potrivit Biroului de Buget al Congresului. De altfel, angajații federali au fost nevoiți să își procure hrana de la băncile alimentare.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.