Șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a susținut o declarație în cadrul Forumului Euro-Atlantic pentru reziliență, desfășurat joi la București. Oficialul a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă faptul că Rusia bruiază GPS-ul navelor din apele teritoriale ale României: “Activitățile de bruiaj ale Rusiei sunt constante, afectând comunicarea GPS și implicând, astfel, riscul producerii unor coliziuni între navele comerciale care tranzitează apele teritoriale ale României sau pentru cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație menționate de Rusia, făcându-le totodată vulnerabile unor măsuri care escaladează conflictul”. Oficialul a subliniat că există inclusiv riscul ca unele drone sau rachete să fie bruiate și să nu funcționeze corespunzător.

Gen. Daniel Petrescu a mai declarat că, în acest moment, “nu se întrevede” finalul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, iar România și Europa trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung: Războiul s-a întors în Europa, un război ales de Rusia, un război al supraviețuității în cazul Ucrainei și o bătălie pentru menținerea valorilor noastre, ale Vestului. Nu se întrevede un sfârșit al acestui conflict la orizont, acum, deci, în timp ce admirăm reziliența societății ucrainene în fața atacurilor nejustificate ale Rusiei, trebuie să ne pregătim pentru o confruntare de durată cu regimul Federației Ruse”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday