Apa colectată din norii care înconjoară Munții Fuji și Oyama din Japonia, la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri, a fost analizată în laboratoare, unde cercetătorii de la Universitatea Waseda au descoperit mai multe tipuri de microplastice, pe care le consideră parțial responsabile pentru schimbările climatice. 

Nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc au fost găsite în acele microplastice. Pe lângă acestea, oamenii de știință au găsit și un număr mare de polimeri hidrofili (“iubitori de apă”), despre care au spus că ar putea acționa canuclee de condensare a norilor”, sugerând că joacă un rol cheie în formarea rapidă a norilor – lucru care ar putea afecta clima în general.

Autorul principal al studiului, profesorul Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda, a explicat că “microplasticele din troposfera liberă sunt transportate [în aer] și contribuie la poluarea globală. Dacă problema “poluării aerului cu plastic” nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune ireversibile și extrem de grave asupra mediului în viitor”. Acest lucru ar putea fi determinat de faptul că microplasticele transportate în aer se degradează mult mai rapid în atmosfera superioară din cauza radiațiilor puternice și eliberează gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

Oamenii de știință atrag atenția asupra pericolelor provocate de microplasticele transportate în aer, care “pot contamina aproape tot ceea ce mâncăm și bem” deoarece acestea sunt fie ingerate, fie inhalate de oameni și animale.

Acumularea de microplastice în atmosferă, în special la poli, ar putea, de asemenea, să modifice semnificativ echilibrul ecologic al planetei și să ducă la “pierderea gravă a biodiversității”.

Surse alternative: Waseda University, Sky News

Sursa foto: Szefei | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday