Anunțul decesului a fost făcut de către publicistul Clair Dobbs, în numele soției actorului și a fiului său: “Suntem devastați să anunțăm pierderea lui Sir Michael Gambon. Michael, în vârstă de 82 de ani, a murit în liniște, la spital, alături de soția și fiul său, după ce dezvoltase pneumonie”.

Actorul de origine irlandeză l-a interpretat pe Albus Dumbledore în șase din cele opt filme din seria “Harry Potter”, de departe cel mai cunoscut rol al său. Gambon a preluat rolul lui Dumbledore după moartea lui Richard Harris, în 2002. Printre altele, Sir Michael Gambon a jucat în trilogia “The Norman Conquests”. Acesta a mai apărut și în filmul american de comedie-acțiune “Fantastic Mr.Fox”, în rolul detectivului francez Maigret. 

În total, actorul a jucat peste 100 de roluri de-a lungul carierei și a primit titlul de “Cavaler” (Sir) de la Prințul Charles, în 1997. 

Gambone a câștigat premiile BAFTA, Broadcasting Press Guild și The Royal Television pentru rolul principal din serialul “The Singing Detective”, al lui Dennis Potter. A jucat în trei piese de teatru ale lui Ayckbourn, printre care și “A Chorus Of Disapproval”, pentru care a câștigat Premiul Olivier. De asemenea, a jucat și în alte piese, printre care se numără “A View From The Bridge”, pentru care a câștigat toate premiile prestigioase din teatru din anul 1987. Opt ani mai târziu, i-a fost înmânat Premiul Evening Standard Best Actor, pentru rolurile principale din “The Life of Galileo” și “Volpone”.

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday