În raportul său de toamnă, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) argumentează că: Având în vedere încetinirea din prima jumătate a anului, se estimează o creștere a PIB-ului României de +1,8% pentru întreg anul 2023. Producția agricolă puternică, exporturile și investițiile solide finanțate de UE sunt factori care pot modifica în creștere previziunile, în timp ce slăbiciunile din industrie și construcții sunt preconizate să îngreuneze avansul.

În ceea ce privește prima jumătate a anului, BERD transmite că avansul economic a decelerat la 1,7% în ritm anual, reflectând o încetinire accentuată în al doilea trimestru. Pe plan intern, cererea a rămas robustă, pe fondul creșterii cheltuielilor guvernamentale și a investițiilor, însă epuizarea stocurilor și scăderea exporturilor a tras în jos avansul. În plus, producția industrială nu a reușit să revină în creștere până în prezent, reflectând șocul generat de creșterea prețurilor la energie și cererea externă mai slabă. 

Deși inflația a rămas ridicată, la 9,4% în luna iulie a anului în curs, salariile au crescut din martie, reflectând condițiile strânse de pe piața forței de muncă.  

“Perspectiva fiscală s-a înrăutățit, iar autoritățile pregătesc un plan de consolidare fiscală care urmează să fie convenit cu Comisia Europeană”, a mai notat BERD, cu referire la angajarea răspunderii guvernului pentru modificarea Codului Fiscal. Banca mai scrie că deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB în 2023, mult mai mare decât 4,4%, pe cât a fost construită legea bugetului pe 2023: “Ca atare, moderarea consumului privat, împreună cu potențialele ajustări fiscale, vor defini probabil traiectoria de creștere în acest an. (…) În 2024, pe măsură ce inflația se moderează și condițiile financiare se relaxează, creșterea ar putea accelera până la 3,2%, în absența oricăror șocuri majore”.

Sursă: BERD

Foto: Peter Williams | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday