Publicat în prestigioasa revistă Nature, studiul pornește de la constatarea că virusul a suferit cele mai multe mutații începând din 2022, după ce medicamentul dezvoltat de compania Merk, cunoscut și sub denumirea de Molnupiravir sau Lagevrio, a fost introdus în mai multe țări europene.
Rezultatele studiului mai arată că mutații ale virusului au fost observate, mai ales, în rândul vârstnicilor și în cazul persoanelor vulnerabile care foloseau molnupiravir, precum și în țările în care tratamentul antiviral cu pastila americană a fost utilizat pe scară largă, în locul vaccinurilor. Oamenii de știință spun însă că variantele mutante ale coronavirusului care au fost transmise între pacienți nu poartă semnătura genetică a variantelor considerate în prezent “de risc”.
“Tratamentul cu molnupiravir poate duce uneori la apariția unor noi virusuri care poartă un număr mare de mutații, dar care rămân viabile și, în unele cazuri, transmisibile. Posibilitatea apariției unor mutații persistente în urma tratamentului cu antivirale trebuie să fie luată în considerare de către companiile care dezvoltă același tip de medicamente”, a declarat Theo Sanderson, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de cercetare Francis Crick din Londra.
Astfel de medicamente antivirale, cu administrare orală, țintesc virusurile în încercarea de a preveni infectarea celulelor sănătoase, ajutând astfel sistemul imunitar să lupte împotriva infecției. Molnupiravir acționează prin inducerea unor mici mutații chiar în virus și, conform producătorului, ar reduce riscul de spitalizare și de deces cu cel puțin 50% în rândul persoanelor cu Covid cu forme ușoare sau medii, dar care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe.
După aprobarea în SUA, România a autorizat tratamentul cu Molnupiravir, la finalul anului 2021, și a primit, în februarie 2022, 50 de mii de cutii. Inițial, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis instrucțiuni de utilizare, fără a-l autoriza, iar mai târziu a refuzat autorizarea și a recomandat și agențiilor din țările europene să nu îl autorizeze nici ele. În utlimul raport al Ministerului Sănătății, emis pentru săptămâna 11-17 septembrie, au fost raportate peste 11 mii de cazuri noi de Covid, din care peste 3.500 au mai fost infectați anterior. În aceeași săptămână, au fost raportate 18 decese, dintre care 12 ale unor pacienți cu vârste de peste 70 de ani. Doar 42% dintre români s-au vaccinat cu cel puțin o doză împotriva Coronavirusului.
Sursa: Financial Times
Sursa Foto: Valerio Rosati / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.