Cursul de schimb al monedei naționale a României a depășit (la oficial) săptămâna trecută nivelul de 4,97 lei/1 euro, nivel pe care nu l-a mai atins în istoria sa decât în luna mai 2023. Leul se află așadar la un nivel minim istoric, dar analiștii bancari par a fi de acord că BNR nu va lăsa în acest an euro să depășească nivelul de 5 lei, cu atât mai mult cu cât inflația se menține la cote destul de mari.

În schimb, față de dolarul american, cursul monedei românești se situează la nivelul de 4,6 lei/1 dolar, departe de recordul de peste 5 lei, atins în urmă cu un an, când moneda americană a depășit-o pe cea europeană, dar BNR a menținut atunci cursul leului astfel încât euro să nu depășească 4,95 de lei.

Aprecierea recentă a monedei americane față de celelalte valute se produce în contextul unei posibile continuări a politicii monetare strânse din partea Rezervei Federale a SUA, care a lăsat de înțeles că nu exclude noi creșteri de dobânzi. Economia SUA performează mai bine decât cea europeană, iar anunțul FED a produs și o frânare, probabil temporară a scumpirii țițeiului pe piețele internaționale.

După ce a atins 96 de dolari, la începutul acestei săptămâni, țițeiul european (BRENT) a scăzut vineri la sub 93 de dolari. Totuși, este de așteptat ca prețul său să revină pe creștere, pe fondul temerilor că o interdicție pusă de Rusia pentru exporturile de benzină și motorină ar putea mări cererea de petrol nerafinat. Guvernul rus a anunțat joi că introduce temporar aceste restricții, pentru a stabiliza prețurile lor pe piața internă. Analiștii cred că prețul petrolului ar putea depăși din nou 100 de dolari pe baril până la finalul acestui an și este posibil ca această evoluție să pună capăt și tendinței de apreciere pe care o are acum moneda americană, care este și referința pentru tranzacțiile cu petrol.

Sursa datelor: Trading Economics

Foto: Vesasebastian | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday