O prăbușire record a prețului frunzelor de coca columbiene, principalul ingredient al cocainei, a sărăcit mii de fermieri din mediul rural, deoarece schimbările structurale provoacă un exces în industria ilegală, scrie FT într-o analiză. Experții care se străduiesc să explice oferta excesivă și prăbușirea prețurilor consideră că un factor principal este consecința desființării în urmă cu șase ani a grupului de gherilă Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), al cărui monopol a menținut prețurile stabile. Un altul este “inovația în afaceri”, deoarece operațiunile de creștere și procesare a frunzelor de coca au fost modernizate, iar fermierii tradițional nu țin pasul cu tehnologia. În toată țara, care este cel mai mare exportator mondial de cocaină, au fost raportate prăbușiri la jumătate ale prețurilor pastei de coca, din care se produce cocaina.
De cealaltă parte, a crescut oferta. Potrivit Oficiului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), în Columbia, care produce 61% din coca mondială, coca a fost cultivată pe o suprafață record de 230 de mii de hectare anul trecut, în creștere cu 13% față de 2021. Tendința a fost similară în Peru și Bolivia, care completează topul statelor exportatoare de coca.
De asemenea, producătorii din laboratoare și-au perfecționat tehnica, potrivit experților, și extrag mai multă cocaină din coca. Cifrele UNODC afirmă că “producția potențială de cocaină” în Columbia a crescut cu 24% de la an la an, până la 1.738 de tone în 2022, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. O analiză recentă a Bloomberg Economics a prezis că cocaina va depăși în curând petrolul, ca cel mai mare produs de export al Columbiei.
Au existat și schimbări politice. De la venirea la putere anul trecut, președintele columbian Gustavo Petro a etichetat războiul împotriva drogurilor purtat de Washington și predecesorii săi drept un eșec. El dă vina pe consumul crescut de fentanil în SUA pentru excesul de coca.
Cu 21 de milioane de consumatori la nivel mondial, conform ONU, se estimează că consumul global de cocaină este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Piețele din Brazilia și Asia sunt în creștere rapidă, determinând analiștii să creadă că prăbușirea pieței columbiene de coca este rezultatul producției în exces. Momentan, prețul mediu pentru un gram de cocaină pe străzile din SUA, ajustat pentru puritate și inflație, a rămas în mare parte stabil, variind între 194 și 168 de dolari din 2017 până în 2021.
Analiștii încearcă să explice fenomenul. Un raport recent al Oficiului Washington pentru America Latină (WOLA), un think-tank din SUA, a enumerat 12 teorii. Printre acestea se numără o schimbare în strategia guvernului columbian de eradicare a culturii de coca. Anul acesta, operațiunile poliției columbiene de exterminare a culturilor au scăzut cu 60%. În 2015, guvernul a oprit erbicidarea din cauza potențialelor problemele de sănătate.
De asemenea, piața de coca încă se adaptează la consecințele demobilizării grupului de gherilă Farc în 2017. Pe parcursul a șase decenii de război care s-a soldat cu peste 450.000 de vieți, Farc au devenit jucători de frunte în comerțul cu droguri pentru a-și finanța ambițiile politice, stabilind un monopol asupra producției de coca, ceea ce a menținut prețurile stabile. Odată cu ieșirea din afaceri a Farc, alte grupuri armate le-a preluat teritoriul.
La un summit recent asupra politicii drogurilor din Columbia, Petro a vorbit despre necesitatea de a aborda comerțul cu droguri ca “o problemă de sănătate pentru societate”, deși administrația sa nu a elaborat un plan concret prin care să ajute cele aproximativ 200.000 de gospodării care se bazează direct pe coca pentru supraviețuire.
Analiza integrală la Financial Times
Foto: Josip Matanovic | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.