Update: Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă seara arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, relatează News.

Știrea în formă inițială: Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, a fost reținut și va fi prezentat pentru arestare. DNA precizează că suma de 1,25 milioane de lei, cu care acesta a fost prins în flagrant vineri seara, reprezenta un comision de 10% pretins de la un om de afaceri pentru plata la timp a facturilor la reabilitarea unor drumuri județene.

DNA anunță oficial, sâmbătă dimineața, că a dispus reținerea pentru 24 de ore a președintelui Consiliului județean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), pentru luare de mită. Începând din luna mai, acesta a pretins bani de la patronul unei firme care avea deja contract cu Consiliul Județean Vaslui, pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene. Buzatu voia 10% pentru a plăti facturile pentru lucrările executate, dar omul de afaceri l-a denunțat, iar procurorii au marcat banii pentru mită și l-au prins pe Buzatu cu ei în portbagaj, vineri seara.

În total este vorba de contravaloarea a 1,25 milioane de lei.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday