Cele două aeronave aparțin Forțelor Aeriene Norvegiene, iar testul a fost efectuat pe un segment de autostradă închis circulației din orașul Tervo, în centrul Finlandei. Imediat după aterizare, avioanele au fost alimentate “la cald”, cu motoarele pornite, după care au decolat din nou. Imagini din timpul exercițiului au fost publicate de Forțele Aeriene Suedeze.

Generalul-maior Rolf Folland, șeful Forțelor Aeriene Norvegiene, a salutat reușita: Avioanele de vânătoare, cum este cazul lui F-35A, sunt vulnerabile la sol. Faptul că pot fi folosite pe aerodromuri mici și, acum, și pe autostrăzi, ne crește capacitatea de a supraviețui în caz de război”.

Spre deosebire de modelul F-35B, destinat marinei și capabil să decoleze și să aterizeze vertical, F-35A are nevoie de pistă și aerodrom pentru operare. Avionul este invizibil pe radar și, recent, chiar Armata SUA a avut nevoie de ajutorul civililor pentru a repera epava unui avion prăbușit în Carolina de Nord.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday