Avocatul producătorului CMF a declarat că furnizorul AOG Technics s-a angajat într-o “schemă deliberată, necinstită și sofisticată de a înșela piața cu documente falsificate, la scară industrială”. Potrivit CMF, mii de elemente au ajuns în motoarele sale cu reacție, vândute către companiile aeriene.

Autoritățile europene de reglementare investighează dacă unele piese furnizate de AOG, fără certificate valabile, au ajuns în motoarele CFM56 de pe aeronavele Airbus și Boeing. În urma procesului deschis la o instanță londoneză. Reuters scrie că numai “o fracțiune” din cele 23 de mii de motoare conțin astfel de componente.

Persoane din sectorul aviației civile au declarat pentru agenția de presă că este vorba despre piese mici, fără importanță critică. Chiar și așa, scrie Reuters, până la o sută de avioane ar putea fi scoase din serviciu pentru verificări. 

Avocatul companiei CMF a mai declarat că au fost identificate 86 de documente falsificate și că până la 96 de motoare ar putea conține piese neverificate. CMF susține că a primit primele informații despre aceste componente în iunie, de la o companie portugheză care se ocupă cu întreținerea și repararea motoarelor. 

Instanța a hotărât ca AOG și directorul său să dezvăluie facturile, comenzile și certificatele de eliberare pentru 230 de tranzacții. CFM a salutat decizia, despre care a spus că va ajuta industria să identifice rapid elementele neverificate.

Reuters explică faptul că motoarele CFM56 se regăsesc pe generația veche de Boeing 737 și pe jumătate din flota de Airbus A320, tot generația anterioară. De asemenea, ele echipează și aeronavele de patrulară maritimă Boeing P-8 din dotarea Armatei Britanice și celei Americane, însă nu există raportări că în motoarele acestora au fost găsite componente suspecte.

Sursă: Reuters

Foto: Tomas Hajek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday