Authors Guild, cea mai veche și cea mai mare organizație profesională pentru scriitori din SUA, acuză OpenAI că și-a antrenat ilegal chatbotul folosindu-se de operele mai multor cunoscuți autori americani, printre care John Grisham, Jonathan Granzen, George Saunders, Jodi Picault și George R.R. Martin, autorul seriei “A Song of Ice and Fire”, care a stat în spatele serialului “Game Of Thrones”. 

Concret, organizația argumentează că seturile de date folosite pentru antrenarea chatbotului includ texte și citate din cărțile autorilor ce ar fi putut fi preluate din surse care la rândul lor au piratat operele scriitorilor. Totodată, Authors Guild mai explică faptul că ChatGPT poate genera rezumate exacte ale cărților, indicând astfel că textul operelor este inclus în baza de date a companiei.

Procesul, intentat la Tribunalul din Manhattan, se alătură unor alte acțiuni legale similare, intentate de scriitori, proprietari de coduri de programare și artiști împotriva companiilor dezvoltatoare de inteligență artificială generativă. Pe lângă OpenAI, și Meta și Stability AI au fost date în judecată pentru utilizarea fără acord a datelor pentru antrenarea chatboților. 

OpenAI și celelalte companii din domeniul dezvoltării AI date în judecată s-au apărat precizând că utilizarea datelor preluate de pe internet pentru antrenarea chatboților nu este ilegală și respectă prevederile legislației americane privind drepturile de autor. Directorul executiv al Authors Guild, Mary Rasenberger, a declarat că autorii trebuie să aibă opțiunea de a controla dacă și cum sunt folosite operele acestora de către inteligența artificială generativă, pentru a ne păstra literatura”.

De asemenea, la fel ca și în cazul actorilor și scenariștilor de la Hollywood, autorii americani sunt din ce în ce mai preocupați de faptul că ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială generativă.

Sursă alternativă: AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday