Președinția regiunii Nagorno-Karabah a anunțat acceptarea unui acord de încetare a focului, propus de Comandantul Contingentului Rus de Menținere a Păcii, despre care The Guardian scrie că este o capitulare majoră în fața Azerbaidjanului. Acesta a intrat în vigoare la ora locală 13 (ora 12 a României).

Într-un comunicat de presă, se arată că înțelegerea presupune retragerea unităților și a militarilor din Armata Armeană, din zona de desfășurare a trupelor rusești de menținere a păcii, dizolvarea și dezarmarea completă a formațiunilor armate, precum și retragerea de pe teritoriul Nagorno-Karabah a armamentului și a echipamentelor grele”. 

Agențiile ruse de presă au scris că acordul a fost acceptat și de Ministerul azer al Apărării. Guvernul Armaniei a declarat că nu a fost implicat în mediere și a susținut că nu are militari în Nagorno-Karabah.

Oficialii din Karabakh susțin că cel puțin 27 de persoane și-au pierdut viața și alte 200 au fost rănite în confruntările cu Armata Azeră. Președintele Azerbaidjanului a declarat că se va întâlni, joi, cu oficialii din enclavă pentru a discuta “probleme legate de reintegrare”. 

Aproximativ 120 de mii de etnici armeni locuiesc în enclava Azerbaidjanului din Caucazul de Sud. Aceștia reprezintă populația majoritară și au un guvern propriu, susținut de cel din Armenia.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday