Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, a primit aprobare pentru primul său studiu pe oameni. Caută persoane cu paralizie pentru a testa un dispozitiv experimental, timp de șase ani.

Nuralink a transmis pe site-ul companiei că a primit aprobare din partea unei comisii independente de evaluare, pentru a începe recrutarea pentru primul său studiu clinic pe oameni. Studiul PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) este “un test de investigație revoluționar privind dispozitivele medicale fără fir între creier și un computer (BCI), care își propune să evalueze siguranța implantului și a robotului chirurgical“. De asemenea, start-up-ul va evalua “funcționalitatea inițială a BCI-ului, pentru a le permite persoanelor cu paralizie să controleze dispozitivele externe cu gândurile lor“.

Persoanele eligibile, care au tetraplegie din cauza leziunii măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice, pot aplica pentru înscriere pe site-ul companiei. Studiul va folosi un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer, într-o regiune a creierului care controlează intenția de mișcare, a transmis Neuralink, adăugând că scopul său inițial este de a permite oamenilor să controleze cursorul sau tastatura unui computer folosindu-și numai gândurile.

Potrivit informațiilor anterioare, compania negocia cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) un test inițial pe un număr mai mic de zece pacienți, după ce agenția și-a exprimat îngrijorări legate de siguranță. Nu se știe câți pacienți a aprobat FDA pentru test în cele din urmă.

Musk are ambiții mari pentru Neuralink, și a declarat că dispozitivul va ajunge să trateze afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia. În mai, compania a declarat că a primit aprobarea de la FDA pentru primul său studiu clinic pe om, când era deja sub control federal pentru manipularea testelor pe animale.

Chiar dacă dispozitivul BCI se dovedește a fi sigur pentru uz uman, ar dura totuși mai mult de un deceniu pentru ca startup-ul să-și asigure autorizația de utilizare comercială, potrivit experților consultați de Reuters.

Surse alternative: Neuralink, Reuters

Folosim cookies