Azerbaidjanul argumentează că a lansat “activități antiteroriste” în regiunea Nagorno-Karabah pentru a restabili ordinea constituțională și pentru “a alunga formațiunile militare armenești din zonă”. Specialiștii se tem că această acțiune militară ar putea duce la un nou război în regiune. Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini cu bombardamente, dar Reuters precizează că autenticitatea acestora nu a fost confirmată momentan.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan vorbește într-un comunicat oficial despre intenția de a “dezarma și de a asigura retragerea completă a forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, și de a neutraliza infrastructura lor militară”. Acesta a precizat că vizează doar ținte militare folosind “arme de înaltă precizie” și nu civili.

Armenia susține că forțele sale armate nu sunt prezente în Karabah. Recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, Karabahul are o populație majoritar armeană și s-a rupt de sub controlul Baku la începutul anilor 1990, în urma unui război.

Azerbaidjanul a recucerit o mare parte din teritoriile din interiorul și din jurul său în războiul din 2020, dar autoritățile de etnie armeană, care consideră zona ca fiind “patria lor de pe vremea strămoșilor”, au rămas în control asupra unei părți din Karabah, inclusiv asupra capitalei sale. Un acord de încetare a focului mediat de Rusia și aplicat de forțele de menținere a păcii rusești este în vigoare, dar este considerat unul fragil. Armenia a acuzat Moscova, care este implicată în propriul război în Ucraina, că este “prea distrasă” pentru a-i putea garanta securitatea.

Până săptămâna trecută, Baku a impus restricții drastice asupra singurului drum care leagă Armenia de Karabah, și nu a permis accesul ajutoarelor în zonă pe motiv că ruta ar fi fost folosită pentru contrabanda cu arme.

Surse: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday