DIICOT efectuează 121 de percheziții domiciliare în București și 23 de județe. Instituția arată că un grup infracțional organizat a vândut, fără autorizație, produse susceptibile a avea efecte psihoactive. Concret, este vorba despre țigări electronice de tip “vape” și despre “edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cu efecte psihoactive.

“Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.  O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic «etnobotanice»”, arată procurorii.

DIICOT a identificat 28 de firme la nivel național care vindeau vape-urile și produsele “edibles”. În total, 42 de persoane vor fi aduse la audieri. Cele 23 de județe vizate sunt: Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita și Vaslui.

Conform DIICOT, la finalul anului 2022, mai multe persoane angajate sau care controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, care importa, exporta, producea şi efectua alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100 de mii de dispozitive tip vape, care conțineau substanțe cu efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Date/Foto: DIICOT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday