Armata Rusă a atacat cu drone orașul Liov din vestul Ucrainei și a distrus trei depozite industriale, provocând un incendiu uriaș și ucigând cel puțin o persoană, conform autorităților locale. Flăcările au ars o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați, însă autoritățile precizează că în depozitele respective nu se aflau echipamente militare.

Armata Ucraineană susține că dintre cele 30 de drone care au atacat teritoriile ucrainene noaptea trecută, 27 au fost doborâte.

În ceea ce privește situația de pe Frontul de Est, ucrainenii cred că eliberarea localităților Klishchiivka și Andriivka a slăbit apărarea rusă în zona de la sud de Bakhmut. “Forțele rusești de la sud de Bakhmut sunt, într-adevăr, probabil epuizate din cauza eforturilor recente de a menține Klishchiivka și Andriivka. Capturarea de către ucraineni a două așezări care apără liniile de comunicații terestre către Bakhmut indică faptul că rușii vor avea probabil dificultăți în a-și reface forța de luptă și în a se apăra împotriva oricărei alte activități ofensive ucrainene la sud de Bakhmut”, arată și ISW.

Analiștii explică faptul că un scenariu similar ar putea avea loc și pe Frontul de Sud, la Zaporijie, unde ucrainenii au avansat în ultimele zile: “Forțele rusești care se apără în vestul regiunii Zaporijie de la începutul contraofensivei au făcut acest lucru în mare parte fără rotații ale unităților la nivel operațional și au suferit probabil pierderi grave. Apărarea “elastică” a rușilor presupune ca un eșalon de forțe rusești să încetinească un avans tactic ucrainean, în timp ce un al doilea eșalon de forțe încetinește avansarea prin contraatac. Contraatacul necesită un moral semnificativ și capacități de luptă relativ ridicate, iar Armata Rusă pare să se bazeze pe unități aeropurtate pentru acest demers, posibil cu prețul degradării puternice a acestor forțe”.

Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijie, iar imaginile geolocalizate de ISW arată că, pe parcursul zilei de luni, 18 septembrie, indică faptul că ucrainenii au avansat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv).

Kievul susține că trupele sale au avansat în direcția Melitopol, spre sud, iar pe parcursul săptămânii trecute, au obținut “rezultate notabile” la est și la sud de Robotine, fără a detalia.

Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră din vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporijie, în ultimele 24 de ore. Bloggerii militari ruși susțin că Armata Rusă controlează Stepove, dar ISW precizează că nu poate confirma această informație.

Surse: ISW, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday