Autoritățile locale din Carolina de Sud spun că epava avionului de luptă F-35 (în valoare de 100 de milioane de dolari), care a dispărut duminică, a fost descoperită într-o zonă rurală a comitatului Williamsburg, “la aproximativ două ore distanță nord-est de la ultima locație cunoscută”, în apropierea orașului North Charleston. Distanța dintre cele două zone este de aproximativ 70-80 km.

Un purtător de cuvânt al bazei militare “Joint Base Charleston” a declarat pentru NBC News că, după ce pilotul s-a catapultat, aeronava a rămas pe pilot automat. Oficialul mai spune, totodată, că este posibil ca aeronava să fi rămas astfel în aer pentru ceva timp, complicând misiunile de localizare și explicând distanța dintre locul unde pilotul s-a catapultat și epava avionului.

O ipoteză indică faptul că, atunci când pilotul s-a catapultat, unele dintre funcțiile aeronavei, inclusiv mijloacele electronice de identificare de tip transponder, au fost distruse și, astfel, armata nu a mai putut urmări locația exactă a aeronavei”, a declarat pentru BBC JJ Gertler, analist la compania de consultanță în domeniul apărării, Tel Group.

Agențiile de presă americane relatează că avionul F-35 aparținea unui escadron care se ocupă cu pregătirea piloților. Totodată, avionul de luptă era unul dintre aeronavele “invizibile” ale unității militare, ceea ce înseamnă că structura, senzorii și sistemele acestuia sunt concepute în așa fel încât să nu fie detectate de radare. Dacă avionul zbura spre un punct stabilit în prealabil, locul prăbușirii sale ar fi putut fi determinat de consumul de combustibil, mai scrie BBC.

În ceea ce privește incidentul care a dus la catapultarea pilotului, oficialii militari americani au precizat că “este încă în curs de investigare”. Luni, Armata a cerut sprijinul populației pentru a localiza avionul.

Sursa: BBC

Sursa Foto: Jeff Jarrett | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday