Cel mai recent bilanț al Ministerului Afacerilor Interne din Japonia arată că peste 10% din populația țării este în vârstă de 80 de ani sau mai mult. Aproape o treime din populația totală (29%) este în vârstă de 65 de ani sau peste. Pe lângă îmbătrânirea demografică accelerată, statul se confruntă cu o rată a natalității în scădere și cu o reducere a forței de muncă, fenomene care vor avea un impact asupra finanțării pensiilor și asistenței medicale.

Pentru a compensa, într-o oarecare măsură, deficitul de muncitori, guvernul a creat diverse programe de reintegrare în câmpul muncii a mamelor sau a persoanelor în vârstă. În prezent, 13% din numărul total de angajați au vârste de 65 de ani și mai mult. Totuși, aceste programe nu sunt suficiente. Premierul Fumio Kishida a avertizat, la începutul anului, că Japonia este în pragul de a nu mai putea menține funcțiile sociale, motiv pentru care sprijinul pentru creșterea copiilor a fost desemnat cea mai importantă politică.

De la boom-ul economic din anii ‘80, populația este în declin constant. Rata fertilității a scăzut la 1,3 nașteri la o femeie, sub nivelul de 2,1 nașteri, necesar pentru a menține o populație stabilă în absența imigrației, explică CNN. Și în China, rata fertilității a scăzut, anul trecut, la nivelul minim de 1,09 nașteri la fiecare femeie. Statul a înregistrat prima scădere a populației în ultimii 60 de ani.

Sursă: CNN

Foto: Goran Cakmazovic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday