Ucrainenii au recucerit în ultimele zile două sate de pe flancul sudic al orașului, Andriivka și Klishchiivka. Ambele localități se află pe un teren mai înalt, iar ocuparea lor ar putea pregăti operațiunile pentru recâștigarea controlului asupra Bakhmut, explică Reuters.

Imaginile geolocalizate de ISW confirmă că ucrainenii au cucerit Klishchiivka, la sud de Bakhmut. Analiștii ISW arată că eliberarea acestei localități, precum și câștigurile tactice ucrainene continue la nord-vest de Bakhmut, sunt foarte importante din punct de vedere strategic, deoarece obligă o parte considerabilă a forțelor aeropurtate rusești să rămână în zona Bakhmut.

Și Armata Ucraineană susține în informarea de luni dimineață că trupele sale au recucerit mai multe teritorii pe Frontul de Est și au avansat în Sud. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, spune că trupele ucrainene au recucerit doi kilometri pătrați de teren în ultima săptămână în jurul orașului Bakhmut, capturat de trupele rusești în luna mai.

În regiunea Donețk, mai susține oficialul, trupele ucrainene au continuat să blocheze ofensiva rușilor spre orașele Avdiivka și Maryinka. În timpul contraofensivei sale, care durează de trei luni, Ucraina a raportat progrese lente și constante împotriva pozițiilor rusești bine apărate, recucerind un șir de sate și avansând pe flancurile Bakhmut, dar fără a prelua controlul asupra unor așezări mai importante.

Ministerul rus al Apărării susține că duminică a doborât 13 drone ucrainene în Crimeea anexată şi în regiunea Moscovei, dar și în Belgorod şi Voronej, situate în apropiere de Ucraina. Noaptea trecută, rușii au atacat Harkov și Herson cu rachete și drone, ucigând două persoane. Explozii au fost auzite și în regiunea Zaporijie, dar nu au fost raportate victime. Kievul susține că dintre cele 24 de drone lansate de ruși deasupra regiunilor Odesa și Nikolaev, 18 au fost interceptate, iar alte 17 rachete au fost distruse deasupra regiunilor Nipru, Hmelnîțkîi și Poltava (vest).

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday