Ursula von der Leyen a vizitat, duminică, insula italiană Lampedusa, care se confruntă cu o creștere a numărului de migranți. În timpul vizitei, șefa Comisiei Europene a promis un plan de acțiune al UE în zece puncte pentru a ajuta Italia să facă față situației. Von der Leyen a fost însoțită de premierul italian Giorgia Meloni, iar mașina care le transporta la centrul de primire a migranților din Lampedusa a fost blocată pentru scurt timp de localnicii care protestau față de situație.

Migrația este o provocare europeană și are nevoie de un răspuns european, suntem împreună în asta. Puteți conta pe UE”, a spus von der Leyen.

Planul include, printre altele, folosirea Frontex pentru a identifica migranții care sosesc în Italia și pentru a-i repatria pe cei care nu sunt eligibili pentru azil. Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă va intensifica, de asemenea, supravegherea maritimă și aeriană și va ajuta la combaterea traficanților de persoane.

Șefa CE a mai promis că va accelera furnizarea de echipamente către paza de coastă a Tunisiei și fonduri, principalul punct de plecare pentru migranții, în baza unui acord încheiat în iulie, care vizează stoparea migrației.

Aproape 126 de mii de migranți au sosit în Italia până acum în acest an, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2022. Micuța insulă Lampedusa se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de imigranți. Peste șapte mii au sosit doar în această săptămâne, un număr mai mare decât populația insulei.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday