Nestor Shufrych a fost reținut pentru 60 de zile, fără a putea fi eliberat pe cauțiune, dar cu posibilitatea de a face apel la decizie. El este acuzat că a menținut contacte strânse cu oligarhul Viktor Medvedciuck, fost parlamentar, acum aflat în exil. La rândul său, Medvedciuk este suspectat că a lucrat pentru serviciile ruse de securitate. 

Shufrych a fost ministru al Serviciilor de Urgență în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, care a fugit din țară în 2014, în urma seriei de proteste pro-europene cunoscute ca “Euromaidan”. Pentru mult timp, fostul oficial a fost membrul unor grupuri politice prietenoasei Rusiei, inclusiv al unei formațiuni interzise după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Shufrych a purtat discuții cu separatiștii din estul Ucrainei, în 2014, și a îndemnat autoritățile centrale să ia în considerare un acord cu Rusia pentru recunoașterea unor teritorii pro-ruse în zonă. Shufrych a rămas membru al parlamentului și după anexarea Crimeei, în 2015, iar patru ani mai târziu chiar a prezidat Comisia pentru libertatea de exprimare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday