Petrolul european (BRENT) se tranzacționează, vineri dimineața, la peste 94 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul american (WTI) a depășit 91 de dolari pe baril. Sunt cele mai mari cotații din ultimele zece luni, în condițiile în care, anul trecut, țițeiul european a atins 120 de dolari în iunie, a coborât la 80 de dolari în septembrie, pentru a urca din nou la 96 de dolari, în noiembrie 2022.

O analiză Financial Times arată că economiștii se așteaptă ca, în această toamnă, petrolul să atingă sau să depășească din nou 100 de dolari pe baril, pe fondul unei accelerări (și a cererii) venite din SUA, pe fondul alianței dintre Rusia și Arabia Saudită, care își prelungesc restricțiile pentru producție și pentru export. Previziunile Agenției Internaționale pentru Energie arată că acestea produc un deficit de petrol la nivel mondial, chiar dacă economia UE și cea a Chinei încetinesc.

“Mulți analiști estimează că petrolul ar putea depăși 100 de dolari în săptămânile următoare din cauza cererii puternice, a aprovizionării strânse și a lipsei de instrumente disponibile la însemâna administrației americane pentru a pune un capac prețurilor”, arată FT.

Sursă: Financial Times

Foto: 101214831 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday