Un grup de experți, constituit la nivel global a înaintat un apel către guvernele lumii pentru a opri ceea ce ei numes “eforturile tot mai accentuate care se fac în domeniul geoingineriei, ca soluție invocată pentru limitarea încălzirii globale”. Arată că soluții precum instalarea de oglinzi în spațiu sau un management al norilor (albirea norilor marini) pentru creșterea reflexiei luminii solare ar trebui cercetate, dar nicio țară NU ar trebui să se angajeze în implementarea unor soluții ale căror efecte încă nu pot fi anticipate și ar putea agrava situația climatică.
Cercetătorii au subliniat că într-un moment în care emisiile cu efect de seră continuă să crească și criza climatică devine tot mai accentuată, guvernele lumii ar trebui să se concentreze pe reducerea cauzelor directe – consumul de combustibili fosili, iar nu pe încercarea de a găsi soluții care să permită industriilor foarte poluante să continue să emită cantități imense de carbon în atmosferă.
“Geoingineria este o soluție tehnologică profund incertă pe care directorii companiilor care produc combustibili fosili o folosesc pentru a elimina presiunea pusă asupra activității lor principale de vânzarea petrolului, gazelor și cărbunelui, ceea ce, tot mai mulți oameni își dau seama, provoacă distrugerea rapidă și ireversibilă a planetei noastre. Elitele combustibililor fosili vor folosi geoingineria ca pe o scuză pentru a continua activitatea la fel ca până acum. În calitate de specialist în climă, cel mai rău coșmar al meu este expansiunea continuă a combustibililor fosili însoțită de geoinginerie solară, urmată de șocul produs de aceste măsuri”, a declarat pentru The Guardian Peter Kalmus, climatolog la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.
Până acum, cercetătorii nu au putut determina cu exactitate dacă reflectarea radiațiilor solare, astfel încât acestea să încălzească mai puțin Pământul este cu adevărat sigură. Dar astfel de tehnici sunt dezbătute la nivel mondial.
Dar geoingineria include și măsuri considerare sigure și benefice, precum reîmpădurirea pe suprafețe mari pentru a absorbi mai mult carbon, vopsirea în alb a acoperișurilor caselor pentru a reflecta lumina sau îmbogățirea oceanelor cu fier pentru a stimula creșterea planctonului ce absoarbe, de asemenea carbonul. Extragerea carbonului din atmosferă și stocarea lui în sol este de asemenea considerat un procedeu sigur, dar eficiența sa este încă destul de controversată, având în vedere numărul mic de astfel de echipamente existent.
Oamenii de știință implicați în cercetare au spus că este nevoie ca guvernele să se concentreze pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon și să impună limite în acest sens pentru companiile producătoare de combustibili fosili. În absența acestora, mai arată apelul, eforturile depuse în cercetarea geoinginerească sunt inutile.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.