Raportul a fost întocmit de o echipă independentă formată din 16 experți în astrobiologie, fizică și alte științe și prezentat de Bill Nelson, directorul NASA. Acesta a subliniat că “agenția caută forme de viață în spațiu, atât din trecut, cât și din prezent” și s-a declarat convins că agenția va descoperi în viitor o altă planetă locuibilă, similară cu Pământul, având în vedere numărul uriaș de stele și galaxii din univers.

Raportul independent recunoaște că multe informații recente privind observarea OZN-urilor provin de la “martori credibili, adesea aviatori militari, iar o mică parte dintre ele nu pot fi identificate imediat ca fiind fenomene naturale sau umane cunoscute”. NASA subliniază că va începe să folosească inteligența artificială și “machine learning-ul” pentru a scana cerul în vederea depistării și analizării fenomenelor anormale.

Despre videoclipul publicat de Pentagon în 2020, care pare să arate OZN-uri, raportul NASA a conchis că nu se poate ști ce sunt respectivele obiecte, dar precizează că s-a reușit determinarea faptului că acestea se deplasa la o altitudine de 4.000 de metri, cu o viteză de aproximativ 65 km/h, ceea ce, au arătat experții, “este o viteză tipică a vântului la acea altitudine, iar cel mai probabil, obiectul respectiv zbura doar cu ajutorul vântului”.

Numeroasele mărturii ale martorilor oculari legate de fenomene anormale neidentificate nu sunt detaliate sau coerente, mai arată raportul NASA, astfel încât nu pot fi folosite pentru a trage concluzii cu privire la natura și originea obiectelor:

“Când vine vorba de studierea unor astfel de fenomene, provocarea noastră principală este că datele necesare pentru a explica aceste apariții anormale adesea nu există. Aceasta include rapoartele martorilor oculari, care, în sine, pot fi interesante și convingătoare, dar nu sunt reproductibile și, de obicei, nu dispun de informațiile necesare pentru a trage concluzii definitive”, se arată în raport.

Cercetătorii atrag atenția că martorii care observă aceste fenomene se confruntă cu tendința “stigmatizării”, și de cele mai multe ori evită să semnaleze prezența obiectelor zburătoare neidentificate: “Această tendință reprezintă un obstacol în calea colectării de date despre aceste fenomene. Însăși implicarea NASA ar trebui să arate că ar trebui să nu ignorăm aceste fenomene”. 

Raportul a fost comandat anul trecut și unele dintre concluziile sale au fost prezentate și în urmă cu patru luni de către comitetul de experți. La momentul respectiv, președintele acestuia a declarat că rolul cercetării nu este acela de a rezolva natura evenimentelor, ci de a oferi o foaie de parcurs pentru viitoarele analize. Reprezentantul a adăugat că fenomenele sunt, cel mai adesea, detectate și înregistrate cu camere și echipamente necalibrate și că nu există metode fiabile, științific vorbind, pentru documentarea lor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday