Conform BBC, incidentul a avut loc pe 29 septembrie 2022, în Marea Neagră, când un pilot rus a tras două rachete către un avion de supraveghere al Royal Air Force (RAF). Incidentul a fost recunoscut public, iar la momentul respectiv Rusia a susținut că acesta a fost cauzat de o defecțiune tehnică, explicație acceptată public de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În prezent, trei surse citate de publicația britanică au declarat că aeronava britanică a interceptat comunicațiile rusești, iar acestea oferă o perspectivă foarte diferită față de versiunea oficială. Avionul britanic de supraveghere, cu un echipaj de până la 30 de persoane, efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, când a întâlnit două avioane de luptă rusești SU-27.

BBC relatează incidentul: Cei doi piloții au primit ordinul ”aveți ținta”, iar acest limbaj ambiguu a fost interpretat de unul dintre piloții ruși ca având permisiunea de a trage. Acesta a lansat cu succes o rachetă aer-aer, care nu a reușit să ia ținta în vizor. În acel moment, între cei doi piloții a izbucnit o ceartă. Pilotul celui de-al doilea SU-27 nu credea că au primit permisiunea să tragă și i-a reproșat colegului său faptul că a tras și l-a înjurat. Cu toate acestea, primul pilot a mai lansat încă o rachetă, dar aceasta a căzut pur și simplu de pe aripă, ceea ce sugerează că a funcționat defectuos sau că lansarea a fost întreruptă.

Referitor la aceste noi dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie a spus: ”Intenția noastră a fost întotdeauna să protejăm siguranța operațiunilor noastre, să evităm escaladarea inutilă și să informăm publicul și comunitatea internațională”.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday