Potrivit informațiilor dezvăluite de publicația The Times, MI5 a contactat conducerea partidului în 2021 și 2022 și i-a recomandat să renunțe pentru următoarele alegeri (programate să aibă loc cel târziu în ianuarie 2025) la cei doi candidați, care ar fi avut legături cu United Front Work Department, principala agenție chineză însărcinată cu formarea opiniei publice.

Un purtător de cuvânt al formațiunii politice a declarat, acum, că preocupările legate de securitate sunt luate în serios și că “acționăm în funcție de informațiile credibile pe care le primim”. Cazul vine după arestarea unui cercetător chinez, angajat în cadrul parlamentului britanic, sub acuzația de spionaj în favoarea Chinei, în luna martie. Presa britanică dezvăluie că acesta avea legături cu Tom Tugendhat, însărcinat cu securitatea în cadrul Departamentului de Stat, cu Alicia Kearns, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, și cu alți reprezentanți de rang înalt ai Partidului Conservator.

Avocații bărbatului arestat susțin că el este nevinovat și că, în cariera sa, a încercat să-i educe pe alții cu privire la amenințările reprezentate de Partidul Comunist Chinez. El a fost arestat pe 13 martie în orașul Edinburgh. O altă persoană ar fi fost luată în custodia poliției în aceeași zi, în Oxfordshire.

Duminica trecută, în cadrul summitului G20, premierul Rishi Sunak i-a transmis premierului chinez “îngrijorări puternice legate de interferențele în democrația britanică, în mod evident inacceptabile”. Sunak a făcut referire la cei doi angajați ai parlamentului, arestați în primăvară.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday