Update: Simona Halep a postat pe Instagram o primă reacție în urma anunțului că va fi suspendată timp de patru ani, în urma acuzațiilor de dopaj. Mesajul integral:

“Astăzi, un tribunal din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viaţa mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viaţa tenisului. Iau foarte în serios regulile ce guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conştient sau intenţionat, vreo substanţă interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzaţii aduse de ITIA – un test de urină pozitiv pentru o substanţă interzisă şi o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanţii mei şi cu mine am prezentat ITIA şi tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele şi am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP.

Deşi sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate şi cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt şocată şi extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal. Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă există substanţe interzise – toate au fost negative, până la 29 august 2022.

Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanţe interzise, însă acum ştim – şi tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie ABP numai după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experţi să îşi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au menţinut timp de peste 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzaţii false şi pentru a mă întoarce pe teren. Intenţionez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză.”

Știrea în forma inițială: 

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Decizia a fost anunțată oficial de Agenția de Integritate a Tenisului, însă Halep o poate contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a transmis într-un comunicat de presă că “un tribunal independent” a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, “ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP)”. 

Halep a fost acuzată de două încălcări separate ale regulamentului TADP: “Prima se referea la un rezultat pozitiv pentru substanța interzisă roxadustat la US Open 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției, pe 29 august 2022. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al lui Halep. (…) Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul pașaportului biometric”.

Pașaportul biologic este o metodă prin care sunt monitorizați diferiți parametri sanguini de-a lungul timpului, pentru a identifica eventualele încălcări ale regulilor antidoping. Nu este clar care sunt problemele identificate în pașaportul biologic al sportivei și nici dacă au legătură cu suspendarea de la US Open sau este vorba despre o altă problemă.

Agenția mai informează că judecătorii s-au reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și au audiat martori și experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022. Ca atare, suspendarea va fi valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Decizia poate fi atacată la TAS.

Comunicatul integral al ITIA

Foto: Facebook/Simona Halep

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday