Potrivit Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA), cele 23 de evenimentele meteorologice și climatice care au lovit SUA în primele opt luni ale anului au produs fiecare pierderi de peste un miliard de dolari, iar daunele totale au depășit 57 de miliarde. Cu aproximativ patru luni rămase pănă la finalul lui 2023, a fost depășit deja recordul anterior de 22 de evenimente înregistrate în 2020.

Spre comparație, între 1980 și 2022, Statele Unite au înregistrat în media circa opt evenimente meteorologice catastrofale, iar în perioada 2018-2022 acest număr a urcat la 18. Anul în curs va deveni probabil cel mai cald an din istoria omenirii, iar temperaturile globale din timpul verii din emisfera nordică au fost cele mai mari înregistrate vreodată, potrivit monitorul climatic al Uniunii Europene.

Rachel Cleetus, specialist în programe de climă și energie, a declarat că: “Aceste recorduri în cursul unui an care este pe cale să fie unul dintre cele mai fierbinți din toate timpurile sunt îngrijorătoare și reprezintă recentă confirmare tendinței de agravare a dezastrelor costisitoare, dintre care multe poartă amprentele incontestabile ale schimbărilor climatice“.

S-au înregistrat 18 evenimente meteorologice severe, două inundații, un ciclon tropical (Uraganul Idalia), un incendiu major și o furtună de iarnă. Peste 250 de oameni au murit. NOAA avertizează că alte evenimente cu pagube de miliarde de dolari sunt încă în curs de revizuire, printre care se numără furtuna tropicală Hilary, care a afectat sudul Californiei, dar și seceta care devastează sudul și centrul teritoriului.

Numai în luna august, SUA au fost devastate de mai multe cicloane tropicale. Pe 8 august, vântul puternic produs de uraganul Dora a exacerbat incendiul de pe insula Maui, Hawaii. Pe 18 a fost emis primul semnal de furtună tropicală pentru sudul Californiei, deoarece rămășițele uraganului Hilary au adus precipitații și inundații în părți din sud-vest. Pe 22, furtuna tropicală Harold a adus vânt puternic și ploi abundente în părți din Câmpiile de Sud. Pe 30, uraganul Idalia a ajuns în Florida, fiind catalogat la categoria 3, fiind cel mai puternic uragan care a lovit regiunea în mai bine de 125 de ani.

Din 1980, când NOAA a început să urmărească aceste evenimente, SUA au suferit 371 de dezastre meteorologice și climatice separate, în care costurile totale au atins sau au depășit un miliard de dolari. Costul total al acestor 371 de evenimente depășește 2,6 mii de miliarde de dolari.

Surse alternative: NOAA, Science Alert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday