Update ora 13:35. Bilanțul a fost transmis de emisarul pentru Libia al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care l-a catalogat drept “uriaș”, scrie The Guardian. Ministrul Sănătății din cadrul administrației care controlează estul Libiei a transmis că peste 3.000 de persoane au decedat, bilanț care este de așteptat să crească.

Știrea în formă inițială: Reprezentanții guvernului de la Tripoli au explicat că inundațiile au avut loc în urma ploilor torențiale care au distrus două baraje din nord-estul țării, iar apă s-a revărsat. Peste 2.000 de persoane au murit și alte aproximativ 6.000 sunt date dispărute în orașul Derna, grav afectat de inundații, a declarat ministrul libian al sănătății.

Descriind Derna ca pe un “oraș fantomă”, oficialul de la Tripoli a făcut apel la ajutorul comunității internaționale, adăugând că autoritățile au nevoie urgent de echipe de căutare și salvare. Zonele vizate de inundații au rămas fără electricitate și fără sisteme de telecomunicații, ceea ce îngreunează și mai mult operațiunile de căutare. Autoritățile au declarat stare de urgență extremă, au închis școlile, magazinele, și au restricționat circulația civililor.

Libia este divizată din punct de vedere politic între est și vest, iar serviciile publice nu se coordonează în totalitate, de la răsturnarea lui Moammar Gadhafi din 2011. Guvernul recunoscut la nivel internațional de la Tripoli nu controlează zonele estice, acestea fiind sub control militar. Totuși, și autoritățile din estul țării au prezentat un bilanț al victimelor similar cu cel al guvernului din vest.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday