Informațiile declasificate au fost făcute publice de premierul Rishi Sunak în timpul unui discurs în parlamentul britanic, după summitul G20 de la New Delhi. Datorită informațiilor declasificate, știm că Armata Rusă a atacat cu mai multe rachete o navă comercială civilă în Marea Neagră, pe 24 august”, a declarat Sunak. Conform acestuia, atacul a vizat o nava comercială sub pavilion liberian, acostată în port, însă rachetele au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană. 

În ciuda informațiilor despre atacurile repetate ale rușilor asupra navelor comerciale civile, este pentru prima dată când un oficial comentează deschis despre acestea. La scurt timp după declarațiile lui Rishi Sunak, ministerul britanic de externe a transmis, într-un comunicat, că în atac au fost folosite mai multe rachete, între care și două Kalibr.

Reuters subliniază că Ucraina a făcut adevărate eforturi pentru a permite navelor comerciale din Odesa să navigheze în continuare prin Marea Neagră, chiar și după ce acordul susținut de ONU, dintre Moscova și Kiev a expirat. Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie au avertizat în iulie că Rusia ar putea ataca nave civile comerciale în Marea Neagră.

Surse: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday