Cele 486 de lansatoare se adaugă altor 14 comandate de Varșovia în 2019. Partea americană va furniza, de asemenea, asistență tehnică. Nu este clar în acest moment la ce sumă se ridică achiziția. Publicația de specialitate Defense News scria, când Pentagonul și-a dat acordul pentru achiziție, că valoarea ar putea fi de zece miliarde de dolari.

Mariusz Błaszczak, ministrul Apărării, a declarat că fiecare lansator în parte este necesar “pentru a descuraja, în mod realist, un agresor. Să ne dăm seama că guvernanții de la Kremlin au decis să reconstruiască Imperiul Rus. (…) În termen de doi ani, Polonia va avea cea mai puternică armată terestră, iar una dintre cele mai importante componente ale acestei armata va fi artileria cu rachete”.

Ministrul Błaszczak a mai afirmat că o provocare va fi integrarea lansatoarelor cu sistemele poloneze: Am avut discuții cu industria noastră de apărare. Vă pot asigura că vom realiza această integrare în termen de doi ani.”

Săptămâna trecută, președintele Andrej Duda a anunțat că Varșovia vrea să aloce 4% din PIB pentru apărare, începând de anul viitor, în conformitate cu planul său de înzestrare a armatei. 

La final de august, Pentagonul și-a dat acordul și pentru vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache, în schimbul a 12 miliarde de dolari. Totodată, Polonia a comandat la începutul anului 116 tancuri M1A1 Abrams, retrase din serviciul SUA și reparate. La vremea respectivă, au existat informații că Armata Poloneză ar fi interesată și de sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Sursa/Foto: Ministerul Apărării din Polonia

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday