Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă în care a explicat ce se va întâmpla cu acele investiții care nu vor mai primi bani din PNRR, în cazul în care planul guvernului va fi aprobat.

Principalele declarații:

  • Este vorba despre componenta de 2,4 miliarde de euro care se refera la investiții și reforme. Având în vedere că acești indicatori au fost diferiți față de cei inițiali, s-a dispus o reducere a contribuției pentru întregul PNRR, doar din zona nerambursabilă.
  • La Ministerul Sănătății, față de alte ministere, diminuarea a fost de 740 de milioane de euro, adică 26%.
  • Ca urmare a acestei situații, diverse activități au fost diminuate, unele chiar cu 100%, în sensul că nu au mai fost deloc finanțate. Lista spitalelor care au rămas fără finanțare a fost revizuită, s-a căutat o soluție pentru spitalele care nu au mai fost finanțate prin PNRR.
  • Soluția găsită a fost ca investițiile în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR să fie finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții. Menționez că acestea sunt niște împrumuturi. Guvernul României a adoptat o ordonanță prin care contractele de infrastructură din PNRR să poată fi finanțate din planul pentru sănătate.

Referitor la faptul că președintele Iohannis a introdus pe ordinea de zi a CSAT problema consumului de droguri în școli, Rafila a răspuns: “Vom participa cu tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea unui program care să aibă o componentă medicală serioasă, completă, să nu se refere doar la testare. Partea care ajuns în zona publică legată de testare trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor. Aceasta este o condiţie normală”. Întrebat despre posiblitatea ca medicii de familie să testeze copiii, ministrul Sănătăţii a explicat că la nivelul ministerului nu s-a discutat deloc această ipoteză.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday