Spectacolul Last Night of the Proms, sărbătoarea anuală a muzicii clasice, găzduit la Royal Albert Hall și televizat de BBC, a prilejuit un moment controversat, sâmbătă seara. Chiar în timpul interpretării “Rule, Britannia!”, o melodie celebră care se referă la suveranitatea Marii Britanii, publicul a fluturat mii de steaguri ale UE, depășind numeric pe cei care fluturau steaguri britanice.


Imediat, politicienii conservatori și adepții Brexitului au reacționat dur, cerând chiar anchete care să stabilească “modul rușinos și greșit în care BBC a permis un astfel de spectacol, cu totul vulgar”.

Totuși, imaginile arată că cei mai mulți dintre englezi fluturau și steagul UK, alături de cel al UE, dar acest lucru nu a calmat spiritele. Nile Gardiner, un fost consilier al lui Margaret Thatcher, a scris pe rețelele de socializare că “Rule Britannia reprezintă libertatea, suveranitatea și autodeterminarea, toate absente în Uniunea Europeană. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Brexit!”

Un purtător de cuvânt al BBC a explicat pentru The Telegraph că “publicul alege ce fel de steaguri aduce, iar Royal Albert Hall (sala de concerte) specifică limitări privind dimensiunea în cadrul liniilor directoare de siguranță”.

“Thank EU for the Music”, un ONG care militează pentru întoarcerea UK în UE a comunicat faptul că a pus gratuit la dispoziția publicului steaguri ale uniunii, dar a fost decizia oamenilor să le fluture alături de cele britanice sau fără acestea: “Zeci de mii de iubitori de muzică au dus steagurile noastre europene la Royal Albert Hall pentru Last Night of the Proms, în solidaritate cu muzicienii care simt (ca nenumărați alții) impactul distructiv al izolării recente a Marii Britanii de Europa”, a declarat ONG-ul într-o scrisoare deschisă către directorul general al BBC, înainte de concert.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday