Potrivit Comandamentului ucrainean, din cele 33 de drone Shahed, lansate sâmbătă noaptea din regiunea Kursk asupra Kievului, 26 au fost doborâte. Totuși celelalte șapte, precum și resturi ale aparatelor lovite au provocat distrugeri în capitala ucraineană, fiind avariate mașini, un imobil și mai multe linii de troleibuz.

La rândul lor, ucrainenii au lansat opt drone asupra Crimeei, potrivit autorităților ruse, după ce ieri un incendiu major izbucnit la o bază militară de lângă Simferopol sugera că aceasta a fost lovită. Deși rușii susțin permanent că toate aparatele ucrainene sunt interceptate cu succes de antiaeriana lor, pe rețelele de socializare circulă imagini cu o stație feroviară de lângă Kerci în flăcări și sunt raportate explozii în alte două locații din peninsula ocupată.

ISW arată că, în ultimele 24 de ore, a fost confirmată o înaintare a ucrainenilor pe Frontul de Sud, pe axa Berdiansk. Armata Ucraineană a pretins că a făcut progrese și la sud de Bakhmut, în Donbas, dar acest lucru nu este confirmat din surse independente.

Potrivit Wall Street Journal, aviația ucraineană va avea primele aeronave F-16, operaționale, în luna februarie, mult mai devreme decât se estimase inițial. Un număr mic de piloți, dar experimentați, care vor începe luna viitoare antrenamentul în SUA, vor putea opera aceste aparate în doar cinci luni de antrenament, oferind apoi Armatei Ucrainene posibilitatea unei tactici combinate mai apropiată de strategia NATO, care implică suport aerian obligatoriu.

Surse: ISW, PravdaUA, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday