Potrivit Reuters, cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au convenit asupra unei declarații comune care, deși precizează că încă există opinii și evaluări diferite ale membrilor săi privind războiul din Ucraina, prevede că “toate țările trebuie să se abțină de la utilizarea forței sau amenințarea cu forța pentru a obține noi teritorii”, o referire clară la invadarea Ucrainei de către Rusia.

De asemenea declarația finală mai spune că “utilizarea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă”. CNN observă că președintele Biden spera să convingă cele mai mari economii din lume să se ralieze în spatele Ucrainei. El a obținut sprijinul Indiei, la schimb cu acorduri pentru investiții americane, inclusiv în privința realizării unor motoare de avioane de război în India. CNN mai consideră că declarația comună este “o lovitură obținută de gazda summit-ului, prim-ministrul indian Narendra Modi, care și-a câștigat laude din partea SUA”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a numit declarația “o piatră de hotar semnificativă pentru președinția Indiei și un vot de încredere că G20 se poate reuni pentru a aborda o serie de probleme presante”.

Absența de la summit a doi dintre principalii rivali globali ai lui Biden – liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin – i-au oferit președintelui american posibilitatea de anunța noi parteneriate în Orientul Mijlociu și Asia, pentru a construi un coridor de tranzit care să conecteze regiunile, o provocare majoră pentru eforturile Beijingului în acest sens, mai observă CNN.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday