Într-o analiză semnată de vice-amiralul RAF (în retragere) Sean Bell se arată că obiectivele strategice ale Occidentului și ale Ucrainei nu mai sunt aliniate. În ciuda retoricii politice, majoritatea națiunilor europene sunt acum mult mai preocupate de costurile în creștere ale vieții de zi cu zi, iar contraofensiva lentă a Ucrainei nu îi ajută, din acest punct de vedere.

“Agresiunea Moscovei a reprezentat o amenințare directă pentru Europa, iar dacă Ucraina eșua, ce ar fi urmat? Occidentul nu putea lăsa Rusia să învingă; un simț comun al scopului a galvanizat eforturile internaționale de a oferi sprijin militar Kievului. Dar scopul Ucrainei era să-și elibereze teritoriul. Obiective diferite, dar suficient de aliniate pentru a crea un front unit împotriva atacului Rusiei. Pe măsură ce războiul s-a dezvoltat, armata Rusiei a fost grav afectată și slăbiciunile sale endemice au fost expuse – va dura un deceniu pentru ca Armata Rusă să se recupereze și să se reechipeze. (…) Rusia nu mai reprezintă așadar o amenințare credibilă pentru Europa. Obiectivele vestice legate de acest conflict au fost atinse. Dar Ucraina este încă implicată într-o luptă brutală pentru a-i scoate pe ruși de pe teritoriul ei”.

Vice-amiralul Sean Bell mai arată că, după ce și-au atins obiectivul strategic, guvernele democratice occidentale sunt mai interesate de crizele generate de scumpirile din țările proprii și de reconstruirea inventarelor naționale de arme. Un sondaj recent făcut de CNN a arătat că majoritatea americanilor se opun ca Congresul să mai autorizeze fonduri suplimentare pentru Ucraina. “Liderii ocidentali vor continua să facă declarații de sprijinire a Ucrainei, dar realitatea dură este că obiectivele Ucrainei nu mai sunt aliniate cu cele ale susținătorilor săi. Va exista un scepticism tot mai mare privind cât de realizabile sau suportabile sunt obiectivele finale ale lui Zelenski”.

Analiza integrală pe Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday