Update, duminică, ora 7.00. Ministerul de Interne a declarat că 2.012 persoane au fost ucise și 2.059 au fost rănite, dar este posibil ca numărul deceselor să crească în continuare vertigininos, pentru că 1.404 dintre cei aflați în spitale sunt în stare critică.

Supraviețuitorii și-au petrecut noaptea sub cerul liber, pentru că majoritatea caselor făcute din cărămidă de pământ, piatră sau lemn sunt crăpate și riscă în continuare să se prăbușească. Orașul istoric Marrakesh a suferit de asemenea pagube mari.

Update, sâmbătă, ora 16.00. Guvernul marocan anunță că numărul morților a ajuns la 1.037, iar cel al răniților a depășit 1.200.

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a ordonat forțelor armate să mobilizeze mijloacele aeriene și terestre, echipele specializate de căutare și salvare, și să înființeze un spital de campanie. Cu toate acestea guvernul marocan nu a cerut până acum asitență internațională, în ciuda ofertelor în acest sens din toată lumea.

Update, ora 13. Televiziunea de stat din Maroc anunță că numărul morților confirmați a crescut la 820, la care se adaugă 672 de persoane rănite, dintre care 205 sunt în stare critică. Continuă operațiunile de căutare.

Update, ora 10: Ministerul de Interne din Maroc a declarat că bilanțul victimelor a crescut la 632 de morți și 329 de răniți. Dintre răniți, 51 de persoane se află în stare critică.

Știrea în forma inițială: Zona este una montană, iar Ministerul de Interne se așteaptă ca numărul victimelor să fie mai mare, pentru că autoritățile nu au acoperit încă toate localitățile izolate. La Marrakech, cel mai apropiat oraș mare (900 de mii de locuitori) de epicentru, unele clădiri din vechiul centru imperial s-au prăbușit, iar televiziunea locală a arătat imagini cu minaretul căzut al unei moschei. Pe rețelele de socializare sunt imagini care arată crăpături mari în zidurile medievale ale orașului și părți din acestea care s-au prăbușit.

Centrul geofizic al Marocului a declarat inițial o magnitudine de 7,2 Richter, în zona Munților Atlas, dar U.S. Geological Survey a stabilit magnitudinea cutremurului la 6,8, la o adâncime relativ mică, de 18,5 km. Cutremurul a avut loc imediat după ora locală 23:00.

Potrivit Reuters, acesta este cel mai devastator cutremur din Maroc de după 2004, când un seism produs în nordul munților Rif a ucis peste 600 de oameni.

Seismul s-a simțit și în capitala Rabat, la aproximativ 350 km nord de epicentru.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday